企業入駐
全部
文章
視頻
旅行報名
招聘信息
有方服務
按發布時間
按瀏覽量
按收藏量
條搜索結果
暫無數據

很抱歉,沒有找到 “” 相關結果

請修改或者嘗試其他搜索詞

登錄
注冊
忘記密碼
其他登錄方式
返回
忘記密碼
確認修改
返回
請登錄需要關聯的有方賬號
關聯新賬號
關聯已有賬號

衛斯理大樓:空中的教堂 / 嚴迅奇建筑師事務所

衛斯理大樓:空中的教堂 / 嚴迅奇建筑師事務所
編輯:魏璇 | 校對:原源 | 2019.11.04 16:05
天空小禮堂???嚴迅奇建筑師事務所

項目名稱??衛斯理大樓

項目地點??香港灣仔區

建成時間??2018年

建筑面積??11000平方米


衛斯理大樓位于香港灣仔的一個極具挑戰性的地點。在這個熙熙攘攘的地方,這座建筑為禮拜者提供了一個寧靜的庇護所,也豐富了周圍的城市肌理。該項目位于四車道的皇后大道東和堅尼地道交界處的一個淚滴狀的地塊上,由于這個11000平方米的項目需要適應一個800平方米的地塊,用地緊張,因此建筑不可避免地需要上升。

Wesleyan House Methodist Church embraces a challenging site in Wan Chai, Hong Kong. The building both provides a serene sanctuary space for worshippers in this bustling location and enriches the surrounding urban fabric. The project stands on a teardrop-shaped site at the corner of Queen's Road East – a major four-lane road, and Kennedy Road. The site itself is tight: as 11,000m2 of program needs to fit on an 800m2 plot, the building inevitably needs to go up.

 

大樓全貌???嚴迅奇建筑師事務所

因此,設計師創造了一個垂直的教堂,將主圣堂、小禮堂、活動大廳、社會服務樓層和牧師辦公室整合成一個塔。衛斯理大樓通過從底部到頂部的、輕微的傾斜度來定義其天際線,以突出其作為宗教機構的形象。

As such, the design creates a vertical church, integrating the sanctuary, chapels, activity halls, social service floors, and pastoral offices into a tower. Wesleyan House building defines its skyline by slanting gently and subtly from the base to the top to project its image as a religious institution.

 

從底部到頂部輕微的傾斜度? ?嚴迅奇建筑師事務所
功能分區圖???嚴迅奇建筑師事務所

由此產生的高層教堂提供了獨特的機會來創造標志性的禮拜空間。塔樓頂層的天空小禮堂擁有看盡北面港灣和南面山丘的廣闊視野,是一個獨特的、充分利用了周圍優美環境的空間。

The resulting skyscraper church offers unique opportunities to create signature spaces for worship. The sky chapel on the top floor of the tower boasts sweeping views of the harbor to the north and the hills to the south, creating a unique space that takes advantage of the beauty of the surroundings. Carefully considered adjacencies optimize church operations.

 

天空小禮堂???嚴迅奇建筑師事務所
二十二層平面圖???嚴迅奇建筑師事務所

設計師考慮了如何使附屬部分優化教堂的功能的問題,于是一個大型的崇拜禮堂坐落在主圣堂的上方,鼓勵禮拜者在禮拜結束后聚集在一起。教堂辦公室和牧師居住區在垂直相鄰的樓層中,它們之間既有便捷的通道又保留了獨特的本質:一邊是工作的地方,另一邊是居住的地方。

A large congregation hall sits above the main sanctuary, inviting worshippers to come together after the service. Church offices and pastoral residences sit on adjacent vertical floors, creating easy access between them while retaining distinct identities: a place to work on the one hand and a place to live on the other.

 

崇拜禮堂???嚴迅奇建筑師事務所
地庫平面圖???嚴迅奇建筑師事務所

外部設計創造了一個入口序列,作為從繁華鬧市到靜謐圣所的過渡。這個輕微彎曲的立面體現了擁抱和流動的概念,成為了皇后大道東的一道不容忽視的風景線,它同時也引導游客走進教堂與街道間的一個地下開放廣場。由此,這個公共廣場從城市過渡到內部的和平的庇護所。它也是在交叉路口的一個樞紐,改善這兩條道路的人流關系,創造開放的視野,并在密集的情況下提供所需的公共集會空間。

The exterior design creates an entry sequence that transitions from the busy streetscape to the peaceful sanctuary within. A gently curving facade manifests the notion of embracing and flowing, creating a robust presence on Queen's Road East while ushering visitors into a public plaza that separates the church from the street. This public plaza peels away to transition from the city towards the peaceful sanctuary within. Set on the intersection, it acts as a hinge that improves pedestrian connectivity between these two roads, creates open sightlines in the dense context, and offers a much needed public gathering space.

 

輕微彎曲的立面???嚴迅奇建筑師事務所
大樓入口???嚴迅奇建筑師事務所
地下開放廣場???嚴迅奇建筑師事務所
一層平面圖 ?嚴迅奇建筑師事務所

各種空間實體也鏈接在一起,形成一個軌跡,引導人們從街道走到一樓的開放空間和主圣堂。人們到達時,會聽到鐘樓里傳來的音樂,經過歷史悠久的石墻、生命之樹和銘刻的匾額。內外空間的雙重影響有助于培養他們敬畏的情緒。主圣堂可使用的材料和主色調都很有限。為了創造一個和平且莊嚴的宗教場所,設計師將自然光線聚焦在圣餐臺上。圣餐臺背景是一面8米高的純白色墻壁,并帶有一個釉面十字形的開口。天花板上方的光學調整系統可以使陽光柔化并分散到圣餐臺上。

Various spatial entities also connect as a trajectory, leading from the street to the ground floor open space and to the sanctuary. People arrive greeted by the music from the carillon, pass by the historic stone wall, the tree of life, and the inscribed plaques through a blending of inside and outside spaces that helps to foster their mood for worship. The main sanctuary has a restrained material and color palette. To create a peaceful and solemn worship place, natural daylight focuses on the altar with a backdrop of an eight meters tall wall in pure solid white, punctuated along by a glazed cross-shaped opening. The lightscope above the ceiling softens and diffuses the sunlight onto the altar.

 

主圣堂???嚴迅奇建筑師事務所
二層平面圖???嚴迅奇建筑師事務所

該建筑采用了多項創新的環境可持續發展的措施,將獲得香港綠色建筑認證體系銀級的評定。在朝東的實體部分,設計師選擇平開窗而不是幕墻,以減少熱量散發,特別是在它的西立面。朝北和朝南立面的大窗戶最大限度地提高了天空小禮堂、崇拜禮堂和教堂辦公室的采光和視野。建筑的朝向使居住層擁有交叉微風,也就為它們提供了自然通風。

The building—which employs several innovative environmental sustainability features—expects to earn silver Hong Kong BeamPlus sustainability rating. With a solid core wall facing east, the design opts for casement windows instead of a curtain wall to minimize heat gain, particularly on the west elevation. Large windows on the north- and south-facing facades maximize daylighting and views in the sky chapel, congregation halls, and church offices. The orientation of the building creates cross-breezes in the residences, offering natural ventilation.

 

立面圖???嚴迅奇建筑師事務所

新的衛斯理大樓位于繁忙的交匯處,意圖營造一種樸素、簡約又精致的氛圍,象征著恩典的擁抱和流動,同時為灣仔創造一個清新的精神綠洲。

Standing at a hustling junction, the new Wesleyan House intends to project a sense of frugality, simplicity, and refinement, symbolizing the embrace and flow of grace while creating a refreshing spiritual oasis for the Wan Chai community.

 

大樓全貌???嚴迅奇建筑師事務所

完整項目信息

設計單位:嚴迅奇建筑師事務所

項目名稱:衛斯理大樓

業主:香港基督教循道衛理聯合教會

項目地點:香港灣仔區皇后大道東271號

設計時間:2013年

建成時間:2018年

設計團隊:Rocco Yim, CM Chan, Rebecca Chung, Freddie Hai, Charles Kung, Chu Yim Kwan, Adrian Kwan, Elaine Chow, Chan Pak Chuen

建筑面積:11000平方米

?

Architects: Rocco Design Architects Associates Ltd

Building Name: Wesleyan House

Client: The Methodist Church, Hong Kong

Location: 271 Queen's Road East, Wan Chai, Hong Kong

Design Year: 2013

Completion Year: 2018

Design Team: Rocco Yim, CM Chan, Rebecca Chung, Freddie Hai, Charles Kung, Chu Yim Kwan, Adrian Kwan, Elaine Chow, Chan Pak Chuen.

Total G.F.A.: 11,000 sq. m

?


?

本文由嚴迅奇建筑師事務所授權有方發布。歡迎轉發,禁止以有方編輯版本轉載。

關鍵詞:
嚴迅奇建筑師事務所
公共建筑
衛斯理大樓
教堂
0
參與評論
熱門標簽
中國空間研究計劃
史建
建筑師在做什么
建筑師訪談
建筑講座
有方招聘
行走中的建筑學
王大閎
訂閱有方最新資訊
广东快乐10分走势图软件