企業入駐
全部
文章
視頻
旅行報名
招聘信息
有方服務
按發布時間
按瀏覽量
按收藏量
條搜索結果
暫無數據

很抱歉,沒有找到 “” 相關結果

請修改或者嘗試其他搜索詞

登錄
注冊
忘記密碼
其他登錄方式
返回
忘記密碼
確認修改
返回
請登錄需要關聯的有方賬號
關聯新賬號
關聯已有賬號

南澳大學Pridham大禮堂:羽翼般的屋頂花園 / Sn?hetta+Jam Factory+JPE Design

南澳大學Pridham大禮堂:羽翼般的屋頂花園 / Sn?hetta+Jam Factory+JPE Design
編輯:魏璇 | 校對:原源 | 2019.11.06 15:17
斜坡式的屋頂花園? 攝影:Mark Syke

項目地點??澳大利亞阿德萊德

設計單位? Sn?hetta、Jam Factory、JPE Design

建成時間??2018年2月

建筑面積??7400平方米


南澳大利亞大學(簡稱南澳大學)的Pridham大禮堂位于阿德萊德,是一個提供最先進的體育設施的學生中心。建筑包括了禮堂、游泳池、體育功能空間以及綠色空間系統,為學生和游客提供一個日常休閑的好去處。同時,建筑完全對公眾開放,旨在將自己打造成真正的公共建筑,并營造出一種參與感。由此,它成為了南澳大學城西校區和城市的新地標。

University of South Australia was founded in its current form in 1991 with the merger of the South Australian Institute of Technology and the South Australian College of Advanced Education. By transforming the on-campus student experience and enabling access for the surrounding community, Pridham Hall has become a civic landmark for both the university and the city.?

 

Pridham大禮堂? 攝影:Mark Syke

景觀和建筑之間的相互作用并創造了一個開放性的外立面,讓路人可以被Pridham大禮堂內部生活所吸引,從而促進內外之間的交流。

By allowing public access to both interior and exterior spaces, the building aims to create a sense of public ownership and engagement.

 

斜坡式的屋頂花園? 攝影:Mark Syke
總平面圖? ?Sn?hetta

在建筑的東北側和西側,屋頂向下延伸到街道水平面,從而創造了兩個斜坡式的屋頂花園,并在其中設置了可作為大型公共劇場空間的木制臺階。這兩個屋頂花園就像是建筑的“綠色翅膀”,不僅展示著來自南澳大利亞的、尤其是那些來自阿德萊德地區的綠色植物,而且產生了一個別致的紋理和色彩。露天劇場與建筑體量融為一體,共同為室外電影院和戶外活動提供了可能性。

At the north-eastern and western sides of the building, the roof extends down to street level to create two terraced green recreation spaces which function as large external public amphitheaters. These flanked “green wings” are designed to produce an exceptional display of textures and colors, showcasing the plant species from Southern Australia with emphasis on those from the Adelaide region. Creating a dedicated social space, the western amphitheater is integrated with the adjacent buildings with opportunities for outdoor cinema and events.?

 

斜坡式的屋頂花園? 攝影:Mark Syke
二層平面圖? ?Sn?hetta
北立面圖與西立面圖? ?Sn?hetta
東立面圖與南立面圖? ?Sn?hetta

建筑的西北角被提升,既突出了主入口,又強調了Pridham大禮堂與城市之間的聯系。

The north-western corner of the building is lifted, highlighting the main entry and Pridham Hall’s connections with the urban realm.

 

被提升的西北角? 攝影:Mark Syke

建筑的核心區域是位于一樓的大廳。不同于傳統的學術主廳,這個多功能空間既容納體育活動,又容納各種活動和儀式。在美學層面上,紅色的地板和木墻上的紅色點綴將大廳與其周邊的區域完全區分開來,營造出一個充滿活力和動感的空間。另外,這個1600平方米的大廳還包括一面攀巖墻,以及一個位于二層夾層空間的學生休息室。

The heart of the building is the Hall, located on the ground floor. Differing from traditional academic main halls, this multifunctional space houses both sport activities, events and ceremonies.Designed with distinct red elements in the draping and patterns on the timber walls, the aesthetics of the Hall contrasts the surrounding lobby area, creating an energetic and vibrant space. The 1,600 sqm?Hall includes a climbing wall and a student lounge mezzanine at the second level.?

 

入口門廳? 攝影:Mark Syke
一樓大廳? 攝影:Mark Syke
首層平面圖? ?Sn?hetta

值得一提的是,該建筑的空間非常靈活,可以根據需求從一個體育活動空間轉變為一個最多可容納2,000人的寬敞的活動空間,從而為包括宴會和畢業典禮在內的所有活動提供場所。

In addition, the building can also be transformed from a sports hub to a capacious event space with the ability to host everything from banquets to UniSA’s annual graduation ceremonies for up to 2,000 people.

 

被作為禮堂時的大廳? 攝影:Mark Syke

南澳大學體育中心位于地下一層,其中設有一個體育館兼舞蹈活動室和一個獨特的25米游泳池。游泳館雙層通高,上部是由玻璃打造而成的建筑外墻和大堂圍墻。這些玻璃圍合而成的虛空間不僅使地下一層和首層空間聯系起來,日光也能夠最大程度地照射到地下一層,從而產生出一個明亮的空間。這種高效的被動設計策略減少了對人工照明和供暖的需求。

UniSA Sport is situated at the basement level and offers a gymnasium, dance studio and a unique 25-meter swimming pool. Vertical connection between these spaces and the ground floor is created by the use of glazed voids between the street and the lobby where views and daylight are able to penetrate with maximum effect.?

 

游泳館? 攝影:Mark Syke
地下一層平面圖? ?Sn?hetta

自然光能夠穿透到地下一層的設計是該項目在設計中的的能源減排的策略之一,符合南澳大學提出的到2021年全校范圍內碳排放量減少15%的目標。一樓大廳的玻璃立面也可以向外打開,從而促進了自然通風,形成一種室內外空間相結合的靈活性空間。大禮堂北部和西部大堂空間是內部廣場,擁有與室外空間強大的視覺和空間聯系,置身其中可感受到阿德萊德溫暖的氣候。

In alignment with UniSA’s target of 15 % reduction in campus-wide carbon emissions by 2021, the project embeds several energy-reducing strategies into the design that are both high and low-tech. The design of Pridham Hall enables natural light to penetrate deep into the building, from the basement level through to level 1, reducing the need for artificial lighting and heating by using efficient passive design features. The ground floor lobby space’s permeable glazed facades opens up and allows for natural ventilation, creating an indoor-outdoor space and flexible use. The northern and western lobbies are considered a single internal plaza space, with strong visual and physical connection to the outside, allowing full enjoyment of the warm Adelaide climate.

?

完整項目信息

項目地點:澳大利亞阿德萊德

設計單位:Sn?hetta、Jam Factory、JPE Design

建筑面積:7400平方米

建設時間:2015年10月至2018年2月

建成時間:2018年2月

材料:混凝土、鋼、瓷磚

結構設計:Aurecon

攝影師:Mark Syke

?


?

本文由Sn?hetta授權有方發布。歡迎轉發,禁止以有方編輯版本轉載。

關鍵詞:
Jam Factory
JPE Design
Pridham Hall
Sn?hetta
UniSA
公共建筑
教育建筑
0
參與評論
熱門標簽
中國空間研究計劃
史建
建筑師在做什么
建筑師訪談
建筑講座
有方招聘
行走中的建筑學
王大閎
訂閱有方最新資訊
广东快乐10分走势图软件