企業入駐
全部
文章
視頻
旅行報名
招聘信息
有方服務
按發布時間
按瀏覽量
按收藏量
條搜索結果
暫無數據

很抱歉,沒有找到 “” 相關結果

請修改或者嘗試其他搜索詞

登錄
注冊
忘記密碼
其他登錄方式
返回
忘記密碼
確認修改
返回
請登錄需要關聯的有方賬號
關聯新賬號
關聯已有賬號

大樂之野·中衛:黃河岸旁的隱匿與光影 / DAS Lab

大樂之野·中衛:黃河岸旁的隱匿與光影 / DAS Lab
DAS Lab | 編輯:魏璇 | 校對:原源 | 2019.11.01 09:17
院落? 攝影:是然建筑攝影

項目地點??寧夏省中衛市

設計單位??DAS Lab

建成時間??2019年3月

建筑面積??2000平方米

撰文??DAS Lab


200多年以來,黃河一直為大灣村這座古村落提供生命力并且見證它的文脈交織。它在歷史長河中不僅是邊關天塹,同時也是連接西域文化和經濟的通路,是與沙漠相結合的稀有景觀資源。項目位于黃河岸旁,設計師不想打造一個野心勃勃的地標式建筑,而是希望能夠將建筑隱匿于自然,用謙和與敬畏實現建筑和自然的平衡。

For more than 200 years, the Yellow River has been the cradle of Dawan Village, and become the witness of its developing cultural context. It was not only a frontier city in history, but also a passage way that connects the culture and economy in Serindia area, a precious landscape that combines the Yellow River and the desert. The project is located at the bank of the River. We do not want an ambitious landmark, instead, we want to create buildings that involves into the nature and become invisible, balancing architecture and nature with humbleness and veneration.

 

鳥瞰圖? 攝影:是然建筑攝影
前期素材? ?DAS Lab

業主在這里規劃了15間客房,把遙望黃河、果林作為每間客房的特定條件。設計師在每個不同的環境中挖掘空間的性格,沒有統一的房型,并試驗不同的模型、尺度和材質以重新審視人與自然的關系。

There are 15 rooms in the hotel, each room was injected with different characteristics and has a framed view to the river or to the fruit-bearing forest. By creating different room types, DAS Lab tries to experiment on different models, scales and materials to re-evaluate the relationship between human and nature.

 

客房? 攝影:是然建筑攝影
客房門口? 攝影:是然建筑攝影
屋頂? 攝影:是然建筑攝影

夜景? 攝影:是然建筑攝影

白天? 攝影:是然建筑攝影

建筑基本遵循當地民居風貌,平屋、露臺、院落、葦桿檐廊將戶內活動的更多可能性延伸至戶外。

Inheriting from local houses, the hotel is designed with flat houses, terraces, courtyards and reed-topped eaves galleries to encourage more outdoor activities.

 

葦桿檐廊? 攝影:是然建筑攝影
窗洞? 攝影:是然建筑攝影

院落? 攝影:是然建筑攝影

光影變化? 攝影:是然建筑攝影

在外墻上,設計師運用了水泥砂漿抹泥的特殊工藝還原當地夯土墻的建筑肌理,從而創造了似久經風雨日照后,接近卻不會崩壞的“舊”墻。

We used a special treatment of cement mortar on the exterior walls to restore the texture of rammed earth wall from local buildings, so the architecture will look beautifully “old” after being exposed to winds and rains after a while.

 

建筑肌理? 攝影:是然建筑攝影

客房室內? 攝影:是然建筑攝影

位于東經105.19,北緯37.50的大灣村冬季極寒溫度可達零下20°,因此除景觀面為大尺度落地窗,其他立面則像當地建筑一樣盡量控制的開窗尺度。設計師以此重新審視窗洞、光、空間和人的關系,引發對空間意識場景化表達的探索。

The Dawan Village, located in the east longitude 105.19, in the north latitude of 37.50, the lowest temperature in winter reaches minus 20°. Therefore, except the large-scale floor-to-ceiling windows to the landscape, the other facades have limited openings. By doing this, we managed to re-examine the relationship between windows, lights, space and human, and to further lead to exploring the scenarized expression of our consciousness on spaces.

 

不同尺度的窗戶? 攝影:是然建筑攝影

室內空間的設計中充分地考慮了光的作用,光即陰影。當室內極簡的裝飾和色彩都匿于空間的厚重之中,只有光和陰影在墻壁和地面交織,構筑出光與場所的精神性,激發出人們強烈的情感共鳴。

Light is a key element in the interior. Light is the shadow, when all decorations and colors are visually hidden in the heaviness of space, you will only see the light and the shadow changing with time, playing a symphony on the walls and floors and conveying the spirituality of the space, which stimulates strong emotional resonance.

 

光與場所的精神性? 攝影:是然建筑攝影

在親子房的設計中,設計師認為這樣的空間既要滿足孩子玩樂的自由度,又要解決成人的居住的功能性。于是在夾層中打造了一個適宜孩子尺度的娛樂空間,大人進入其中會略感不便,孩子卻能在其中感受空間的樂趣。

We believed that a parent-child room should be both satisfying the freedom for children to play and the functionality for the whole family.?Therefore we designed a special space for the children in the mezzanine where the adult may feel it too small for themselves but the children can have great fun inside.

 

親子房夾層? 攝影:是然建筑攝影
客房室內? 攝影:是然建筑攝影
從客房內看院落? 攝影:是然建筑攝影
客房一隅? 攝影:是然建筑攝影

 

 

設計圖紙? ▽

側視圖? ?DAS Lab
基地位置? ?DAS Lab
首層平面圖? ?DAS Lab
二層平面圖? ?DAS Lab
三層平面圖? ?DAS Lab

完整項目信息

項目名稱:大樂之野-中衛精品民宿項目

項目地點:寧夏省中衛市沙坡頭區

建筑及室內設計:DAS Lab?

主持設計師:李京澤

設計團隊:謝朕、向國、段晶晶、陸張瑜

業主:寧夏中衛大樂之野酒店管理有限公司

主要用材:水泥、水磨石(洚弘水磨石)、木飾面(北冉)、實木板(臻藏古木)

建筑面積:2000平方米

設計時間:2017年12月至2018年4月

建造時間:2018年5月至2019年3月

攝影:是然建筑攝影
撰文及圖紙:DAS Lab

?

Project Name:?Lost Villa Boutique Hotel in Zhongwei, Ningxia

Project Location:?Shapotou district, Zhongwei, Ningxia

Architecture& Interior Designer: DAS Lab?

Principal designer: Li Jingze

Design team: Janet, Xiang Guo, Duan Jinjin, Lu Zhangyu

Owner: Ningxia Zhongwei Lost Villa Hotel Management Ltd.

Key materials: concrete, terrazzo, wood veneer, solid board

Area: 2000 m2

Design period: 12/2017-04/2018

Construction period: 05/2018-03/2019

Photographer: Schran Studio / Su Shengliang
Project description and drawings offered by DAS Lab

?


?

本文由DAS Lab授權有方發布。歡迎轉發,禁止以有方編輯版本轉載。

關鍵詞:
DAS Lab
商業建筑
大樂之野-中衛精品民宿項目
酒店
0
參與評論
熱門標簽
中國空間研究計劃
史建
建筑師在做什么
建筑師訪談
建筑講座
有方招聘
行走中的建筑學
王大閎
訂閱有方最新資訊
广东快乐10分走势图软件