企業入駐
全部
文章
視頻
旅行報名
招聘信息
有方服務
按發布時間
按瀏覽量
按收藏量
條搜索結果
暫無數據

很抱歉,沒有找到 “” 相關結果

請修改或者嘗試其他搜索詞

登錄
注冊
忘記密碼
其他登錄方式
返回
忘記密碼
確認修改
返回
請登錄需要關聯的有方賬號
關聯新賬號
關聯已有賬號

侘寂之美:FN JI梵幾 / 東形西見

侘寂之美:FN JI梵幾 / 東形西見
編輯:王旌熒;校對:周潔茹 | 2019.06.14 11:43
客廳?攝影:李云翔

設計單位? 東形西見
項目地址? 成都太古里
用地面積??536平方米
建成時間? 2019年


 

梵幾西南旗艦店坐落在極具成都特色的遠洋太古里,是一座兩層的獨棟式建筑,總面積達536平方米。川西風格的青瓦坡屋頂與格柵配以大面積落地玻璃幕墻,集傳統特色和現代形式于一體,在繁碌的城市中心營造出一個開放自由的美學體驗空間。

Two layers of single-family style buildings, a total area of 536 square meters, the Vatican several flagship store located in chengdu southwest characteristics in the Pacific Ocean.Is full of western sichuan style park slope roof and grille with large area be born glass curtain wall, integrating traditional and modern form, in the center of the city the importance of ci to build an open free space aesthetic experience.

 

外觀 攝影:李云翔

梵幾創始人高古奇說:“我不想梵幾家具僅僅成為一種短暫時尚,我希望一件家具能夠被使用十幾年甚至幾十年。木頭是有生命的,一件家具變老的時候邊沿被磨得圓潤油亮,表面可能會有歲月的痕跡,每處細節都蘊藏著光陰的故事。同時,設計師也肩負著讓傳統手工藝在新的設計形式下體現價值,從而保留和傳承我們民族特有工藝的責任。”

Vatican several founder high gucci said: "I don't? want a few furniture became a kind of fashion, I want a piece of furniture that can be used more than ten years or even decades.Wood is a life, a piece of furniture to grow old when rounded edge is ground, sleek, surface may have the years trace, there is a story of the time every detail.Designer also shoulder the traditional handicraft reflect value under the new form of design, so as to retain and inheriting our national unique process of responsibility."

 

家具 攝影:許曉東

整座建筑安靜自然且簡潔樸素,空間里隨處可見久違的復古元素:歷經滄桑的原木吊頂、磨損破舊的老地板與老柱子。墻上小窗從一個恰到好處的角度投射進一束柔光,在那束光中,你可看見塵埃的飛揚和吐息。

The feeling of the whole building is quiet simple and natural, can be seen everywhere in the space long-unseen element restoring ancient ways, through the vicissitudes of condole top, log wear shabby old floor and pillars, small window on the wall in a proper perspective projection come in a little light, you can be in that a beam of sunlight, see the dust float in the sky, and breath.

 

墻上小窗投射柔光 攝影:李云翔
老柱子 攝影:墨白

在致敬經典的同時,建筑保有了“現代侘寂”(Wabi-Sabi)的獨特理念,不追求第一眼的驚艷,在深思熟慮后,將至繁歸于至簡。“現代侘寂”在傳統的設計語言中又融入現代的特點,時間的光澤和質樸的力量在簡約創新的環境中得以呈現。

While like paying homage, retains the unique "modern wabi-sabi" (wabi-sabi) do not pursue at first glance, it is after careful consideration, to numerous to Jane.While in the traditional "modern wabi-sabi" incorporating the characteristics of the modern design language, time sheen and pristine strength in contracted innovation environment is presented.

 

室內 攝影:李云翔

地面除了使用老石板磚與老木地板以外,我們還將成都當地三種土壤混合后鋪制,再由工人師傅純手工一錘一錘打造,捶打上萬次,歷時兩個月,才得到來之不易的夯土地面。墻壁輕微脫落后顯出更加自然的粗礪質感,映著陽光,照射地面反射出的光,與周邊顏色相互映襯,呈現出層疊的漸染。

Ground in addition to using the old stone brick and wood floor, we will also chengdu local shop system, after three soil mixed by worker again pure manual a hammer, hammer, after two months, pounding ground tens of thousands of times, got the hard-won rammed earth ground in chengdu shop.After falling off walls slightly show more about coarse texture, reflecting sunlight reflected light on the ground, and the surrounding color, showing a cascading JianRan.

 

夯土地面 攝影:許曉東

質感粗礪的墻壁 攝影:許曉東

二層的窗戶貼上了宣紙,自然光被控制到剛好只照見過道,透過宣紙的光線與空間融合,保持了一種感官上的平衡,空間尺度也更具趣味,雖然空間小了, 但增加了許多互動性,有些地方被壓縮至剛好能過一個人,親密又開放,在簡單的結構劃分中創造出有思想的空間。

Windows on the second floor with a rice paper, natural light to be controlled to just close corridor, only through the paper combines the light and space, maintained a sensual balance, space scale and more interesting, although the space is little, but with increased, the interaction of many, in some places is compressed to a person, just very close and open again, in the simple structure of thinking space.

 

過道 攝影:許曉東

位于店鋪中心位置的天井,不僅彌補了原建筑中間采光不足的問題,在一天中的不同時間,天井投下的光還會讓店內呈現出不同的明暗變化。而在燈光的使用上,我們只選取了較弱的點光源以及線性的輔助光,通過光線的控制與格擋的使用,營造出幽靜素雅的氛圍,使人沉心靜氣,并能延展無盡遐想。

In the central position of store patio, not only make up for the problem of insufficient light between the original structure, at different times of the day, patio cast light also can let the store presents different tone changes.And on the use of lamplight, we only choose the weaker point light source and the auxiliary light of linear, through the use of light control and block, build a quiet and elegant atmosphere, make the person sinking calm air, and can extend the endless speculation.

 

幽靜素雅的氛圍 攝影:李云翔

空間與空間之間跌宕起伏,互相連接又互不干擾,使得探訪者能夠淺淺而嘗,漫漫而走,不斷更換場景,猶如行走于蜿蜒的胡同、窄深的小巷。

Space and the space between the ups and downs, mutual connection and mutual interference, about allowing visitors to the taste, long, constantly changing scenes, like walking the winding hutongs, narrow alley.

 

回歸日常,剝離不必要的外在裝飾,用設計將建筑與自然相融,時間會把它煨煮成一種藝術,讓人們通過靜謐空間去重塑時光的溫度。

Return to daily, stripping unnecessary external decoration, borrow from design to the natural into the building, let time to simmer it boil a kind of art, can be quiet space to reshape the temperature of time.

 

室內 攝影:許曉東

 

設計圖紙?▽

 

一層平面圖??東形西見
二層平面圖 ?東形西見

 

完整項目信息

項目名稱:FN JI梵幾

項目地點:成都太古里

設計單位:東形西見

主持設計:陳志曙、李超

設計團隊:吳圣輝、朱毅、江偉、陳志江

深化團隊:陳良銘,、陳珠、李震宇

設計時間:2018年

建成時間:2019年

建筑面積:536平方米

攝影師:許曉東、墨白、李云翔

 


 

版權聲明:本文由東形西見授權有方發布,歡迎轉發,禁止以有方編輯版本轉載。

投稿郵箱:[email protected]

關鍵詞:
FN JI梵幾
東形西見
0
參與評論
熱門標簽
中國空間研究計劃
史建
建筑師在做什么
建筑師訪談
建筑講座
有方招聘
行走中的建筑學
王大閎
訂閱有方最新資訊
广东快乐10分走势图软件