企業入駐
全部
文章
視頻
旅行報名
招聘信息
有方服務
按發布時間
按瀏覽量
按收藏量
條搜索結果
暫無數據

很抱歉,沒有找到 “” 相關結果

請修改或者嘗試其他搜索詞

登錄
注冊
忘記密碼
其他登錄方式
返回
忘記密碼
確認修改
返回
請登錄需要關聯的有方賬號
關聯新賬號
關聯已有賬號

植物喚醒社區活力:種植平臺和體驗館 / 墨照建筑設計事務所

植物喚醒社區活力:種植平臺和體驗館 / 墨照建筑設計事務所
編輯:周潔茹;校對:周潔茹 | 2019.06.14 15:06
多種多樣的活動 攝影:張超

設計單位? 墨照建筑設計事務所
項目地址? 廣東深圳
用地面積? 2080平方米
建成時間? 2018年


 

深圳沙井在過去二三十年借助地理優勢大力發展低端制造產業。大量工廠的建設吞噬原有的濕地和農田,這些產業衍生的工廠園區粗暴迅猛地在城市邊緣無序擴張,工廠園區和外部的城市空間都變成了消極場所。近幾年,基地所在的工業園區周邊建設了許多住宅和配套的學校。此項目希望通過對綠色人文空間的重塑,為園區在工作的人們、周邊居民、學校的老師和學生,以及種植愛好者提供一個有活力的公共活動交流場所。同時,通過組織各類體驗式活動,將沙井傳統的種植文化以新的方式傳承下去并成為社區營造的媒介。

With the advantage of geography, Shenzhen Shajing has largely developed the low-end manufacturing industry in the past two or three decades. The mass construction of factories not only destroyed the scenery wetland and farmland, but also brought chaos to the nearby suburb. Industrial parks and external urban spaces form negative places. In recent years, many residential buildings and schools were built around the industrial park. This project hopes to provide a dynamic public space for workers, residents, teachers, students and the plant lovers by reshaping of the green humanities space. With various experiential activities held in the space, the traditional planting culture of Shajing is passed down in a new form, which is also a media for community building.?

 

園區周邊大量的工廠及新住宅區 攝影:張超
鳥瞰 攝影:張超
俯瞰 攝影:張超
局部 攝影:張超

在原有的園區整體布局中,內庭院的西側是一個室外停車場。為了改善庭院的空間效果和保留停車功能的需求,停車場的上方增添了景觀大平臺。通過臺階的設置,大平臺成為內庭院空間的延續,從而形成不同標高的公共空間體系,而臺階也成為內庭院舉辦戶外活動時的觀眾座椅。

In the original site layout, there is an outdoor parking lot in the west next to the courtyard. In order to meet the demand for parking, and to improve the spatial quality of the courtyard, a large landscaped terrace was created which covers the parking lot. Connecting by the steps, this large terrace becomes the extension of the courtyard, with which the courtyard establishes the public space system of different levels, and the steps could provide seats for audience when outdoor activities are held in the courtyard.

 

長條座椅成為游樂場 攝影:張超
錯落的座椅、采光斜板和種植槽 攝影:張超

平臺上布滿了錯落有致的混凝土種植槽,不同喜好的人栽種不一樣的農作物和灌木花草,形成有趣生動的景觀。平臺上的洞口為下面的停車場提供良好采光,而洞口中間的香樟大樹也為停車空間增添綠意。此外,清水混凝土材質的種植體驗館坐落在大平臺的東北角,它為種植愛好者提供學習交流的場所。

Concrete planting troughs are randomly placed on the terrace, where people can plant various crops and shrubs, depending on their individual preferences, so that these crops and shrubs create interesting and vivid landscape. The big hole on the terrace provides better sunlight for the parking lot below, and the cinnamomum camphora in the middle of the hole also provides greenery for parking. At the same time, in the northeast of the terrace, there is a planting pavilion made of exposed concrete, which brings plant lovers together to learn from one another.

 

夕陽下的種植平臺 攝影:張超
平臺上奔跑的孩子 攝影:張超
種植體驗館的交流場景 攝影:張超

一層作為公共空間包含了展示、交流和組織講座的功能,二層則是種植操作空間和培訓功能。兩層高的植物綠墻展示了各種植物,小小的兩層通高空間成為親密而有互動的交流學習場所。

The first floor is a public space for exhibition, communication and lectures, while program of the second floor is a planting and training space. The two-storey height green vegetation wall exhibits various plants, while the two-storey height space becomes learning place for people to communicate and interact with each other.

 

內部懸空的樓梯與懸掛著的樓板讓建筑顯得靈巧。同時,建筑內兩個不同標高的入口使大平臺、室內空間和內庭院三者之間的聯系更緊密。

?The cantilevered staircase and the hanging floor in the building make it light and delicate. At the same time, the two entrances with different levels in the building create a closer connection among the terrace, the interior space and the courtyard.

?

種植體驗館剖透視??墨照建筑設計事務所
室內懸空樓梯 攝影:張超
清水混凝土種植體驗館 攝影:張超
種植體驗館夜景 攝影:張超

 

 

 

 

設計圖紙? ▽

 

種植體驗館平面圖 ?墨照建筑設計事務所
種植平臺平面圖 ?墨照建筑設計事務所
庭院場地剖面圖 ?墨照建筑設計事務所

?

完整項目信息

項目名稱:種植平臺和體驗館

設計方:墨照建筑設計事務所

項目設計 & 完成年份:2016/2018

主持建筑師:曾冠生

建筑設計團隊: 羅文國 沈家源 張凡、朱彥倫 洪鳳蓮 陳勛

景觀設計團隊: 羅文國 沈家源、 洪鳳蓮 陳勛

室內設計團隊: 羅文國 麥梓韻、朱彥倫

景觀施工圖顧問:宏瑞景觀

項目地址:深圳市寶安區全至科技創新園

建筑面積:2080平方米

攝影:張超

業主:深圳市佳領域實業有限公司

主要材料: 鋼、樟子松木地板、清水混凝土

Project name: The planting terrace and the experience pavilion

Design:MOZHAO ARCHITECTS

Design year & Completion Year:2016/2018

Leader designer: Guansheng Zeng

Architecture Design: Wenguo Luo, Jiayuan Shen, Fan Zhang, Yanlun Zhu, Fenglian Hong, Xun Chen

Landscape Design: Wenguo Luo, Jiayuan Shen, Fenglian Hong, Xun Chen

Interior Design: Wenguo Luo, Ziyun Mai, Yanlun Zhu

Landscape construction consultant: Hongrui Landscape Architecture Design

Project location: Quanzhi Technology Innovation Park, Bao an District, Shenzhen

Gross Built Area:2080㎡

Photo credits: Chao Zhang

Client: Shenzhen Jialingyu Industrial Limited Company

Material: Steel, Camphor pine wood, Fair-faced concrete

?


?

版權聲明:本文由墨照建筑設計事務所授權有方發布,歡迎轉發,禁止以有方編輯版本轉載。

投稿郵箱:[email protected]

關鍵詞:
墨照建筑設計事務所
種植平臺和體驗館
0
參與評論
熱門標簽
中國空間研究計劃
史建
建筑師在做什么
建筑師訪談
建筑講座
有方招聘
行走中的建筑學
王大閎
訂閱有方最新資訊
广东快乐10分走势图软件